Zastosowanie CBD i oleju konopnego w kosmetyce

Zastosowanie CBD i oleju konopnego w kosmetyce

Sekretem licznych właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych konopi jest kannabidiol w skrócie nazywany CBD. Jest on jednym z ponad 480 związków, które naturalnie występują w konopiach i jednym z ponad 80 z grupy cząsteczek nazywanych kannabinoidami. CBD i THC to substancje, które występują w konopiach w najwyższym stężeniu – dlatego też są najlepiej zbadane i najbardziej rozpoznawalne. Konopie siewne są legalne, stężenie psychoaktywnej substancji THC nie przekracza w nich 0,2%, są natomiast bogate w CBD. Odwrotnie sytuacja ma się, jeśli chodzi o marihuanę, gdzie to CBD występuje w śladowej ilości.

CBD to substancja posiadająca niezwykle szerokie spektrum działania. Wykazuje silne właściwości  zdrowotne, może być stosowany jako środek terapeutyczny, nie odurza, nie uzależnia i nie posiada skutków ubocznych.

Olej konopny tłoczony na zimno, a CBD

Należy zwrócić uwagę na rozróżnienie oleju konopnego tłoczonego na zimno od oleju konopnego CBD. Olej konopny jest tłoczony na zimno z nasion i nie zawiera CBD (kannabinoidów), olejki CBD pozyskuje się natomiast głównie z kwiatów konopi. W kosmetyce obie substancje ze względu na ich właściwości często łączy się ze sobą, ale występują one również osobno.

Olej konopny - działanie - kosmetyki z olejem konopnym

Nasiona konopi są źródłem zarówno protein, jak i zrównoważonych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jak potwierdzają badania, ten idealny zestaw kwasów tłuszczowych świetnie sprawdza się przy pielęgnacji skóry suchej, alergicznej i problematycznej.
Kwasowy profil konopi składa się z 50-60% kwasu linolowego oraz 20-25% kwasu alfa-linolenowego. Są to nienasycone tłuszcze niezbędne w pielęgnacji skóry. Kwas alfa-linolowy reguluje gospodarkę lipidową naskórka, co znacznie poprawia wygląd skóry. Kwas linolowy to naturalny składnik ludzkiego sebum, który z kolei reguluje pracę gruczołów łojowych i zapobiega powstawaniu przebarwień. Z kolei zawartość kwasu gamma-linolenowego pomaga w leczeniu łuszczycy i neurodermatozy. Jego niedobór powoduje nadmierną suchość skóry, co sprzyja powstawaniu zmarszczek.

CBD - właściwości - kosmetyki z CBD

Kannabidiol okrzyknięto jedną z najbardziej ekscytujących substancji w świecie kosmetycznym ze względu na zbawienne właściwości pielęgnacyjne dla skóry. Według artykułu opublikowanego przez badaczy Amwaya w Clinical, Cosmetics and Investigational Dermatology, wiele dowodów wskazuje na terapeutyczne działanie CBD na zarówno ogólny stan zdrowia, jak i skórę.

Według namacalnych dowodów w literaturze kannabidiol posiada zastosowania i wpływ na   poniższe obszary:

  • - Problemy skórne - wykazano, że CBD posiada działanie antyoksydacyjne, przyśpiesza gojenie się ran, zwalcza stany zapalne i zapobiega ich powstawaniu;
  • - Ból mięśni i stawów - wiarygodne dowody kliniczne mówią o działaniu przeciwbólowym i rozluźniającym mięśnie, działa również na zapalenie stawów. Dodawany jest do kremów oraz maści rozgrzewających i przeciwbólowych, także dla sportowców;
  • - Egzema, atopowe zapalenie skóry i świąd - niweluje atopie, łuszczycę, wpływa na równowagę mikrobiomu, a także niweluje świąd i dyskomfort podrażnionej skóry;- 
  • - Trądzik/łojotok – dzięki działaniu przyśpieszającym regenerację skóry oraz wpływie na sebocyty - ograniczającym wydzielanie łoju, stosowany jest w produktach zwalczających trądzik;
  • - Starzenie się skóry – działanie nawilżające, korzystny wpływ na regenerację komórek i hamowanie rozpadu kolagenu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry;
  • - Wypadające włosy - pojawiają się wiarygodne dowody na działanie pobudzające do wzrostu receptory znajdujące się w mieszku włosowym, stąd też coraz częstsza obecność w szamponach do włosów;
  • - Bakterie – istnieją dowody na działanie antyseptyczne kannabinoidów. Ma to przełożenie na działanie antybakteryjne zarówno w jamie ustnej, jak i na powierzchni skóry;
  • Rak skóry - pojawiają się również dowody na atakowanie, niszczenie i hamowanie namnażania się komórek nowotworowych przez kannabinoidy.

Konopie w ostatnich latach wzbudzają coraz większe zainteresowanie ze względu na mnogość opcji zastosowania w kosmetyce, w przemyśle spożywczym, w celach przemysłowych czy poprzez swoje niebywałe właściwości lecznicze. Wykorzystanie CBD i oleju konopnego wciąż poddawane jest badaniom, których efekty są obiecujące. Eksperci tworzą coraz lepiej dopracowane formuły produktów na trądzik, łuszczycę czy atopię. Prowadzone są również dalsze badania nad innymi kannabinoidami do pielęgnacji skóry, takimi jak CBG (kannabigerol) i CBDA (kwas kannabidiolowy).”

 

Źródła:

1. Kaniewski R. i in.: Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza. W: Post Fitoter. 2017, [Nr] 18(2), 139-144. 
2. Hemp (Cannabis sativa L.) as a Resource for Green Cosmetics. W: Journal of Industrial Hemp. 2004, [nr] 9(1), s. 51-68.
3. https://www.cosmeticsandtoiletries.com/research/methodsprocesses/CBD-in-Cosmetics-A-Practical-Primer-572275411.html
4. Brave L.: CBD the Skin, Mind and Body. W: Alternative Complementary & Integrative Medicine. 2019, [Nr] 5(1), s. 1-5.
5. Lessard P.C.: CBD in Cosmetics: A Practical Primer. W: Cosmetics&Toiletries [online]. 2020. 
6. Grinspoon P.: Cannabidiol (CBD) − what we know and what we don’t. W: Harvard Health Blog [online].
7. 2020. https://www.health.harvard.edu/blog/cannabidiol-cbd-what-we-know-and-what-we-dont-2018082414476

Skontaktuj się z nami
Rozumiem akceptuję

Administratorem Państwa danych osobowych zbieranych za pośrednictwem strony www.bionly.pl jest NoveltyUNIT, miejsce wykonywania działalności oraz adres do doręczeń: ul. Mieczykowa 30, 35-604 Rzeszów, NIP: 8133052276, REGON: 180393391, adres poczty elektronicznej (e-mail): info@bionly.pl. Państwa dane osobowe będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) rozporządzenia ogólnego w sprawie ochrony danych osobowych (RODO). Dane mogą być przetwarzane w celu przesyłania informacji handlowych drogą elektroniczną w celu marketingu bezpośredniego – odpowiednio w związku z art. 10 ust. 2 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną lub art. 172 ust. 1 Ustawy z dnia 16 lipca 2004 roku – Prawo Telekomunikacyjne, w tym kierowanych w wyniku profilowania, o ile użytkownik wyraził stosowną zgodę. Dane mogą być udostępnione wyłącznie podmiotom, które obsługują Administratora lub jego podwykonawcom. Dane będą przetwarzane przez czas ważności zgody lub do czasu ustania celu dla jakiego zostały zebrane. Przysługuje Panu/i prawo żądania dostępu do Pana/i danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych znajdą Państwo w Polityce Prywatności.